Zakaj je vitamin D3 tako pomemben?

Vitamin D3 predstavlja pomembno snov, ki pa je za razliko od drugih vitaminov ni mogoče dobiti s prehrano. Nastaja namreč pod določenim kotom sončnih žarkov ter se nato tvori na naši koži. Pozimi zaradi tega žal po naravni poti do njega ne moremo – vsaj pri nas v Sloveniji ne, zato pa ga lahko dobimo s pomočjo prehranskega dodatka oziroma dopolnila, ki bo poskrbel za to, da ga bo naše telo imelo na razpolago dovolj v prav vseh letnih časih.

vitamin d3 - Holistic
https://www.holistic.si/vitamin-d-zakaj-je-pomemben/

Številni pozitivni učinki

Vitamin D3 ima številne pozitivne učinke, zaradi katerih ga uvrščamo med enega najpomembnejših vitaminov. Seveda so pomembni tudi ostali, kot so A, B, C in podobno, vendar pa je vedno bolj jasno, da D3 na številnih področjih delovanja našega telesa igra ključno vlogo in da nikakor ni dobro, če nam ga primanjkuje. Tako pomemben je, ker:

  • skrbi za boljši razvoj kosti pri dojenčku in otrocih,
  • skrbi za rast in razvoj otrok,
  • krepi imunski sistem,
  • povečuje odpornost,
  • manjša možnost za nastanek osteoporoze v starosti,
  • ima številne druge funkcije.

Vitamin D3 – ga imate dovolj?

Otroci naj bi jemali vitamin D3 od rojstva dalje, pri čemer se smernice vedno bolj nagibajo k temu, da se doba jemanja podaljšuje – nekoč je namreč veljalo, da naj ga jemljejo le dojenčki, nato že otroci do šole, po najnovejših dognanjih pa se njegovo jemanje priporoča tudi kasneje. Marsikod ga namreč nima dovolj, če je njegova količina v telesu premajhna, pa to še kako vpliva na naš imunski sistem, pa tudi na možnost pojava nekaterih bolezni kasneje v življenju.

Zaradi tega se vsekakor splača opraviti potrebne preglede in ugotoviti, ali vam ga primanjkuje tudi vam. Prav tako pa se na tržišču splača poiskati kakovostno prehransko dopolnilo ter premisliti o njegovem jemanju. Med drugim lahko slednjega najdete tudi na spletni strani holistic.si, kjer so vam na razpolago tako prehranski dodatki za odrasle, kot takšni, ki so tako s sestavo kot z okusom prilagojeni prav posebej za otroke.