Nakupovanje preko kuponov

Zadnje čase se da za skoraj vsako stvar najti kupon in plačati tudi več kot pol manjšo ceno za določen izdelek ali storitev. Sigurno ste že vsaj 1x izkoristili kupon ali pa ste v mestu vsaj videli maskoto prve spletne strani s kuponi: Kuponko. Pa ste se kdaj vprašali kaj stoji za vsem tem in kakšne so morebitne pasti?


Najprej razčistimo kako zadeve s kuponi sploh delujejo? Npr. spletne strani, ki ponujajo kupone. Neka trgovina na strani s kuponi ponudi kupon na nek svoj izdelek za 70% ceneje. Trgovina s tem dobi dobro reklamo in nove kupce, stran, ki ponuja kupone pa provizijo.
Če ste si kdaj ogledali kakšno ameriško oddajo v kateri nastopajo obsedeni zbiratelji kuponov, lahko kot prvo past nakupovanja s kuponi vidimo, da večina kupuje stvari, ki jih sploh ne potrebuje. Samo zato, ker je nekaj znižano, se to še ne splača kupiti.
Druga stvar, na katero verjetno nihče ne pomisli je, kako veselo in brez premisleka popolnim neznancem zaupamo svoje osebne podatke. Ste že kdaj pomislili, da trgovine, ki nam ponujajo razne kartice na katerih se nabirajo točke, vsakič zabeležijo kdaj smo kaj kupili? Vse te trgovine točno poznajo vse naše nakupovalne navade. Verjetno ste mislili, da nam kartice ponujajo zato, da bi v trgovini več zapravili in se vanjo večkrat vrnili, to zagotovo drži, vendar menim, da so podatki o naših nakupovalnih navadah veliko več vredni kot to.
Tretja past raznih kuponov pa je, da si moramo zelo natančno prebrati, kaj točno nam ponujajo. Če pogledamo za primer razna potovanja in počitnice, se morate natančno pozanimati od kdaj do kdaj velja kupon (največkrat ne velja med počitnicami) pa kaj vse je vključeno (ponavadi le nastanitev, brez prevoza in hrane).
Kuponi pa so past tudi za trgovce, saj so se ljudje tako zelo navadili, da določene storitve plačujejo 50% ceneje, da za njo vedno poiščejo kupon, redne cene pa niso pripravljeni plačati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *