Klima: Prednosti in slabosti uporabe

Za Slovenijo so značilna sezonska temperaturna nihanja. V zimskih časih moramo naša stanovanja oziroma prostore neprestano ogrevati, v poletnih časih pa hladimo. Precej težko je v poletnem času, ko se temperature pogosto povzpnejo tako visoko, da ne moremo normalno delovati. Na srečo je tukaj sodobna rešitev, in sicer klimatska naprava. Klima je zagotovo velika pridobitev v zameno za naše normalno delovanje. Še pred časom so bile klime luksuz oziroma razkošje, ki so si jo lahko privoščili le premožnejši ljudje. Danes na srečo temu ni več tako. Klima je postala osnovna potreba na delovnih mestih ter v bivalnem okolju. Kar pa je najbolje – klime so postale vsestransko uporabne.

Klima je dandanes praktično povsod, kamor pridete. V zameno za dober vpliv na naše zdravje, je potrebno razumeti njeno delovanje. Klima namreč nudi prednosti ob predpostavki, da jo znamo uporabljati. Pretiravanje je pravzaprav prepovedano v zameno za ohranitev zdravja.

Eden izmed najpomembnejših pozitivnih učinkov klime je uravnovešanje optimalne temperature v prostoru. Tako se izboljša naše počutje, skoncentriranost ter seveda splošno stanje. Klima izboljša delovanje učinkovitost delovanja v vročih dneh, saj povečuje fizično in umsko aktivnost. Vsi namreč dobro vemo, da visoke temperature onemogočajo telesu, da deluje normalno. Nižje temperature povzročijo manjšo potenje in posledično možnost za dehidracijo. Klima pomaga odstraniti alergene iz prostora in izboljšuje kvaliteto zraka.

Klima in slabosti

Seveda lahko klima slabo vpliva na vaše zdravje v primeru, ko je ne znamo pravilno uporabljati ali pa je posamezna oseba praveč občutljiva. Klima namreč lahko s pretiravanjem izsuši sluznico in kožo ter zvočno onesnaži okolje. Kroženje zraka (predvsem v javnih prostorih) lahko povzroči hitrejše kroženje in prenos nalezljivih bolezni. Poleg vsega lahko pri pretiravanju s klimo pride do vnetje očesne veznice, kar povzroči precej težav ljudem s kontaktnimi lečami.

Pomembno je, da preberete navodila proizvajalca. Sobna temperatura naj bo vedno med 21 in 25 stopinjami Celzija, ne glede na zunanje temperature. Poleg vsega je pomembno redno vzdrževanje in strokovna montaža. Ljudje se ne smemo izpostavljati direktnemu pihanju klimatske naprave, saj lahko privede do prehlada in raznih bolezni. Zmerna uporaba klime je dobrodošla in dobra za naše zdravje ter delovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *