Kako se odvija postopek dedovanja

Dedno pravo je izredno zanimivo in kompleksno področje, ki ima ogromno različnih področji. V vsaki družini prej ali slej nastopi postopek dedovanja. Tisti, ki imajo veliko imetja, se najpogosteje odločijo za oporoko, v kateri napišejo kdo točno bo kaj dedoval. Običajni ljudje pa nimajo navade, da bi pripravili lastno oporoko, zato se po smrti svojca lahko izredno zaplete, če se pojavi več možnih upravičencev do premoženja.

Umrli osebi dedno pravo pravi tudi zapustnik. V času življenja lahko zapustnik po lastni volji upravlja s svojim premoženjem in tako tudi določi, kdo ga bo prejel po njegovi smrti ali pa nekoga izključi oziroma ga razdedini. Da se izognemo težavam, ki jih spremljajo postopki dedovanja, je pametno, napisati trden testament, ki upošteva dedno pravo in po kateremu se izpelje dedovanje. Več informacij o dednem pravu tukaj https://www.doberodvetnik.si/odvetnik-za-dedno-pravo-oporoko-in-zapuscinski-postopek/

Kako se pripravi oporoka?

Zapuščinski postopek lahko postane težaven že v fazi priprave testamenta. Problem nastane, ker večina ljudi ne ve, kako mora biti oporoka sestavljena, da bo veljavna. Običajno si zapustnik želi, da bi svoje premoženje pravično razdelil med svoje potomce. Večina si jih tudi želi, da bi pravičen del zapuščine, prešel tudi v roke partnerja. Zato se pri pripravi odloča med različnimi možnostmi.

Ljudje velikokrat ne vedo, kaj je bolje, sestaviti oporoko ali izročilno pogodbo. Strokovnjaki, ki obvladajo dedno pravo, nam bodo v takšnih primerih zagotovo v veliko pomoč, saj točno vedo, kako je potrebno speljati postopek, da se stvari zaključijo, tako kot si želi stranka.

Zakaj je pomembna pravna pomoč odvetnika?

Brez dobre pravne pomoči, ki točno ve, kako dedno pravo deluje, se lahko zgodi, da ostanemo brez želene dediščine. Le dobro pripravljeni odvetniki nam bodo pomagali skozi celoten postopek in nas bodo  znali pravilno usmeriti. V zapuščinskem postopku se namreč velikokrat zaplete, ker je veljavnost oporoke sporna. Če se želimo omenjeni situaciji izogniti, moramo poskrbeti za svojo zapuščino in pripraviti trdno oporoko, ki je ne bo mogel nihče izpodbijati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *