Fitnes prehrana za začetnike

Ko fitnes postane način življenja in ne več samo hobi, se marsikdo odloči tudi za posebno prehrano, ki je prilagojena športnikom in tako omogoča še boljše psiho-fizične rezultate. Optimalna fitnes prehrana je še toliko bolj pomembna, če se boste odločili za profesionalno kariero v tej smeri, priporočljiva pa je seveda tudi za vse tiste, ki se s fitnesom ali katerim drugim športom ukvarjate zgolj ljubiteljsko.


Na začetku boste verjetno zmedeni, saj na trgu obstaja veliko različnih beljakovinskih napitkov, izolatov in koncentratov, multivitaminov ter ostalih prehranskih dopolnil. Če ne veste kje in kako bi začeli, je najbolje, da za nasvet povprašate kakšnega izkušenega športnika ali pa vašega osebnega trenerja, če ga seveda imate, saj niso vsi dodatki enako učinkoviti za vse vadbe, poleg tega pa je nekatera fitnes prehrana bolj priporočljiva za uživanje pred treningom, spet druga je bolj primerna za uživanje po treningu, določene beljakovine pa imajo nudijo telesu največji izkoristek med spanjem.
Za začetek je potrebno ločiti med »dobro« in »slabo« prehrano za športnike. Večina laikov še zmeraj meče v isti koš beljakovinske/proteinske napitke in steroide. Prvi so popolnoma naravni proizvodi, le da se beljakovine dobijo v prah po posebnem postopku. V fitnes žargonu velja nenapisano pravilo, da ko govorimo o beljakovinah, govorimo o nepredelanih, naravnih proizvodih (meso, jajca, soja…), ko pa govorimo o proteinih, imamo v mislih predvsem praške, torej prehranska dopolnila. Čeprav proteinski praški ob normalnem konzumiranju niso nevarni, pred nakupom vseeno preverite, da vsebujejo čim manj dodatkov v obliki škodljivih konzervansov in ojačevalcev okusov. Steroidi sicer niso fitnes prehrana, vendar so na žalost še zmeraj zelo pogosto v uporabi in so seveda prepovedani, saj imajo ogromno število stranskih učinkov, med drugim tudi odpoved jeter, ledvic in srca, v najslabšem primeru pa tudi smrt, zato ni vredno tvegati sicer hitro vidnih rezultatov na telesu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *