Ulična košarka-tabla za košarko in obroč

Košarka je ena najbolj priljubljenih iger z žogo na svetu, ki je tudi pri nas izjemno priljubljena, zlasti med moško populacijo. Igra se tako prava košarka kot ulična košarka, vsaka pa ima svoja pravila glede igranja, igrišča in opreme.
Ulična košarka
Da bi lahko igrali ulično košarko, so potrebni primerno igrišče, tabla za košarko in koš. Notranje mere igrišča morajo znašati 14 krat 10 metrov, nad igriščem pa v višini petih metrov ne sme biti nobene ovire. Črte morajo biti jasno označene v skladu s pravili. Tabla za košarko mora biti iz trdega poliestra ali lesa debeline 3 centimetre, njene dimenzije pa morajo biti 118 krat 84 centimetra. Dvignjena mora biti na višino 2,9 metra (merjeno do spodnjega roba) in imeti notranje polje dimenzij 59 krat 45 centimetrov. Pomembno je, da je tabla za košarko na stabilnem nosilcu, ki je dovolj umaknjen iz polja.
Obroč mora biti iz jekla, 305 cm nad tlemi in pregiben – premakne se pri obtežitvi 50 kilogramov ali več in se nato vrne v osnovni položaj. Obarvan mora biti rdeče, oranžno ali črno, na njem pa mora biti mrežica (lahko tudi kovinska), ki žogo pri prehodu za trenutek zaustavi.
Če vam je ulična košarka všeč in razmišljate o tem, da bi postavili koš za vadbo na domačem dvorišči oziroma uredili kar lastno igrišče, se lahko izdelave lotite sami,še bolje pa je, da so tabla za košarko, nosilec in obroč z mrežico kupljeni – tako bodo zadostovali vsem standardom oziroma bodo varni za uporabo. Tabla za košarko mora skupaj z obročem in nosilcem namreč zagotavljati tako primerno nosilnost kot biti tudi primerno pritrjena oziroma vgrajena v tla, da ne pride do kolapsa, ki bi lahko ogrozil igralce. Prav tako je potrebno poskrbeti za primerno pritrjevanje tudi takrat, kadar se tabla za košarko namesti na obstoječi zid in jo boste uporabljali zgolj za rekreacijo oziroma za malo igre s prijatelji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *