Tekstilni tepihi zaščitijo vaš avtomobil pred obrabo notranjosti

Avtomobil je dolgoročna in draga naložba, zato velja dobro skrbeti za njegovo vzdrževanje. Pri tem ne mislimo zgolj na redne servise in popravila pogonskih delov, temveč tudi na sam videz avtomobila. Če za njegovo zunanjost redno skrbimo s pranjem, občasno z dodatnim voskanjem, vsako leto ali dve pa tudi s strokovnim poliranjem, ki poskrbi za ponoven lesk laka in avtomobilu povrne »nov« in bleščeč videz, je prav, da dobro skrbimo tudi za njegovo notranjost.

Skrb za notranjost avtomobila

Največ lahko za svoj avtomobil naredimo s tem, da smo pri njegovi uporabi previdni in skrbni. Marsikdo je tako precej občutljiv, kako se potniki obnašajo v njegovem avtomobilu, še zlasti, če gre za družinski avto, v katerem se na zadnjih sedežih vozijo otroci. Pri tem je glavni dejavnik seveda vzgoja, saj lahko tudi najmlajše naučimo, da v avtomobilu ne jemo, ne pijemo, ne puščamo posmrkanih robčkov in drugih smeti, predvsem pa z umazanimi čevlji ne brcamo v prednje sedeže in nog ne dajemo na svoje sedeže.
Ne glede na to, kako pazimo na čistočo, je seveda treba notranjost avtomobila tudi redno čistiti. Tekstilni tepihi se morajo najmanj enkrat mesečno odstraniti, stresti in posesati, prav tako je treba presesati sedeže in s krpo obrisati vse plastične dele. Pri teh lahko poskrbite tudi za to, da se bo na njih nabiralo manj prahu, za kar so vam na voljo različna pršila za armaturne plošče.
Da bi bila tudi notranjost avtomobila čim dlje videti kot nova, velja enkrat letno poskrbeti tudi za tako imenovano globinsko čiščenje, po potrebi pa tudi za odstranitev madežev s kemičnim čiščenjem.
In kaj velja v avtomobilu za največjo nesnago? Načeloma je najtežje očistiti pasje dlake, ravno tako pa se je iz avtomobila skoraj nemogoče znebiti neprijetnega vonja po cigaretnem dimu.

Tekstilni tepihi za zaščito tal

V avtomobilu so najbolj izpostavljena uničenju tla – tako kot vse druge pohodne površine so namreč vedno izpostavljena umazaniji, ker smo v avtu obuti, pa ob dežju in snegu tudi mokroti. Pozimi, ko se pločniki in parkirišča solijo proti zmrzali, vnesemo v avto tudi sol, ki lahko deluje precej agresivno. Originalni tekstilni tepihi, ki so v avtomobilu ob njegovem nakupu, se tako hitro uničijo in poskrbeti je potrebno za nove – še posebej, če za njih nismo skrbeli z rednim čiščenjem.
Kakšne tepihe kupiti, ko je potrebna zamenjava? Univerzalni tekstilni tepihi, ki jih lahko kupite v skoraj vsaki trgovini, so poceni, a imajo tudi slabost. Po obliki namreč niso prilagojeni vašemu avtomobilu. To pomeni, da ne pokrijejo celotne površine tal, zaradi česar lahko prihaja do umazane in izrabljene osnove, pri vozniku pa lahko zaradi neprilagojenosti prihaja še do nevarnih težav pri vožnji, ko se tepih zguba pod stopalkami. Veliko bolje je torej, da se odločimo za nakup tekstilnih tepihov, ki so oblikovani prav za naš model avtomobila, saj bo le tako zaščita tal avtomobila popolna, prav tako pa tudi varna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *