Tablični računalnik

Tablični računalnik najlažje opišemo kot pomanjšan prenosni računalnik, ali prenosnik skromnih dimenzij. Operacije, ki jih želimo izvesti, tablici ukažemo  preko dotika na zaslon.  Klasično tipkovnico in miško, ki jo poznamo pri prenosnih ali osebnih računalnikih, pri  nekaterih  izvedbah tabličnega računalnika nadomešča grafična tablica.

Generator razvoja tabličnih računalnikov je bila dimenzijsko  skromna različica prenosnega računalnika, ki bo delovala takoj po vklopu. Nastala je različica prenosnega računalnika, ki jo za razliko od prenosnika bistveno lažje prenašamo, saj gre v praktično vsak žep. Odpade pa tudi časovni zamik med vkopom in pripravljenostjo za delovanje, saj tablični računalnike deluje z polno zmogljivostjo in kapacitet praktično takoj.

Podobno kot pri prehodu iz klasičnega osebnega računalnika na prenosni računalnik, se je tudi pri prehodu iz prenosnika na tablični računalnik pokazala človekova neustavljiva želja po napredku in vedno novih izboljšavah. Naenkrat nam ni bilo več dovolj, da imamo prenosno enoto osebnega računalnika, ki ga lahko po potrebi prenesemo in uporabljamo kjerkoli. Hoteli smo enoto osebnega računalnika, katerega bo mogoče prenašati praktično neopaženo v žepu. In enako se nam je čas, ki ga tako prenosnik, kot osebni računalnik potrebujeta od vklopa do pripravljenosti na uporabo, zdel dolg kot celo večnost ter smo želeli delovanje takoj po vklopu.

Seveda smo pri tem morali žrtvovati kar nekaj lastnosti, ki pa so pri operacijah, katere želimo imeti v polni pripravljenosti takoj, praktično zanemarljive. Za želeno kratko informacijo z aplikacije, ki jo želimo takoj se lahko brez težav in zadrege odpovemo množici ostalih informacij, ki so nam na voljo v obsežnejšem, razširjenem in seveda dolgotrajnejšem procesu delovanja.  Poleg tega lahko z individualno prilagojenimi aplikacijami oblikujemo nek čisto individualni obseg vsebin, ki jih želimo imeti v vsakem trenutku takoj pri roki.

Tablični računalniki so se na račun takšnih lastnosti  med kupce in uporabnike razširili z bliskovito naglico. Skladno z množičnostjo tabličnih računalnikov se je razvilo in razširilo vse kar podpira in omogoča delovanje tablice.  Brezžična omrežja imamo danes na praktično vsakem koraku.  Wi-Fi, Bluetooth in 3G, z dodatno možnost uporabe pomnilniške kartice so brezžična omrežja, ki omogočajo delovanje tabličnega računalnika.

Delovanje tabličnega računalnika namreč ni mogoče brez ustreznega omrežja. Tablični računalniki, ki so na trgu, omogočajo povezavo naprave z  mobilnim omrežjem,  mogoča pa je tudi povezava z uporabo brezžičnega omrežja.  Povezava tabličnega računalnika z brezžičnim omrežjem je za uporabnika racionalnejša. Tudi število omrežji, ki omogočajo  povezavo z brezžičnim omrežjem je iz dneva v dan več. Povezljivost tabličnega računalnika z brezžičnim omrežjem je mogoča  v javnem, poslovnem, kot tudi  domačem okolju. Mogoča je tudi povezava tabličnega računalnika z pametnim telefonom. V takem primeru se  pametni telefon izkoristi kot dostopno točko.  Uporabnik  na tak način območje delovanja tabličnega računalnika razširi, odpadejo tudi odvečni stroški naročnine pri mobilnem operaterju.

Tako so tablični računalniki postali naš vsakdanjik, uporabljamo jih lahko vsepovsod. Poleg množične pojavnosti  je mikavnost nakupa povečala  velikost ponudbe na trgu,  konkurenčnost pa prodajne police zalaga z neprestano novo in raznovrstno ponudbo, ki  kupca nemalokrat zmede.

Ponudba tabličnih računalnikov je na prvi pogled podobna, predvsem tisti, ki se v vlogi kupca znajdejo prvikrat ponudbo težje ločijo in ne opazijo podobnosti, ki se skrivajo za ohišjem. Vsekakor velja biti pozoren na lastnosti, predvsem, se velja osredotočit na tiste, ki jih nameravamo prvenstveno uporabljati v prihodnosti. Na ta način bo nakup in uporaba zadovoljstvo.

Tablične računalnike bo vsako oko sposobno ločiti po obliki, velikosti in razmerju stranic zaslona. Na prodajnih policah najpogosteje najdemo zaslone z diagonalo okrog 25 cm ali 10 v palcih izraženo diagonalo. Razmerja med stranicami so lahko ob enaki diagonali zaslona različna. Tako imamo razmerja od 4:3 do ponudbe zaslonov v razmerju 16:10 oz 16:9. Slednja je namenjena kupcem, ki nameravajo tablični računalnik uporabljati takrat, ko želijo prebrati vsebino E-mail poštnega nabiralnika, poiskati zanimive in koristne informacije na spletu ali preprosto prebirati vsebine.

Dimenzije zaslona tabličnega računalnika so pri izbiri individualno pogojene, pri njih velja načelo čim manj kompromisov. Kupec bo sam najbolje vedel kaj potrebuje, tako bo izbral večjo ali manjšo diagonalo, podobno tudi razmerje stranic zaslona, ki bo njemu najbolj ustrezala. Komur je pomembna odlična berljivost se bo brez težav sprijaznil z večjimi merami, prenosljivost tabličnega računalnika bo temu primerno prilagodil. Na drugi strani bo nekdo, ki hoče skromne mere tabličnega računalnika v zakup vzel skromnejši zaslon s pripadajočimi lastnostmi.  Kdor je kljub vsemu v dvomih naj optimalno razmerje med berljivostjo in skromnimi merami ugotovi na testnih tabličnih računalnikih v trgovinah.

Tablični računalniki imajo tudi različne operacijske sisteme. Naloga operacijskega sistema v tabličnem računalniku je, da deluje kot posrednik med ukazi uporabnika in ponujenimi zmožnostmi strojne opreme. Podobno kot pri ostalih lastnostih tabličnega računalnika je priporočljivo, da kupec vsaj okvirno ve, kakšne so njegove zahteve. Različni operacijski sistemi nudijo različno število aplikacij, različne dostope do vsebin, različno hitrost delovanja procesorja ter drugačne možnosti vključitve v računalniško infrastrukturo.

Posebno skupino tabličnih računalnikov predstavljajo tablice iz renew in refurbish programa. Tablični računalniki renew in refurbish skupine se odlikujejo po nadpovprečno odličnem razmerju med nizko ceno in dobrimi garancijskimi pogoji. V skupino  tabličnih računalnikov iz renew in refurbish programa spadajo tablice, ki jih naročnik najprej naroči glede na njegov prodajni načrt, potem pa v procesu distribucije aktualnih tablic iz različnih razlogov prekliče naročilo. Tablice zaradi se prodajne politike, dogovorov med proizvajalcem in naročnikom in pravil distribucije proizvajalca, ne morejo vrniti v matično tovarno, zato jih naročnik uvrsti v program renew in refurbish. V naslednjem koraku tablice iz te skupine dobijo novo embalažo, prodajajo pa se v prodajni mreži  prodajalcev renew in refurbish programa. Ker so tablice nove in nerabljene imajo enako garancijo kot vsaka nova tablica. Drugi del renew in refurbish programa predstavljajo tablice, ki se vrnejo v tovarno. Največkrat gre za tablice, ki so v trgovskih centrih služile kupcem kot demonstracijske tablice pri prikazu lastnosti in zmogljivosti, del tablic pa je iz neprodane zaloge trgovskih centrov. Ob prihodu v tovarne so tablice deležne strogih in temeljitih testov, kjer se določi katere komponente so v nadaljnjem procesu potrebne zamenjave z novimi. Po procesu zamenjave komponent sledi testiranje,ki je enako zahtevno in obsežno, kot pri novih tablicah. Prestan test pomeni,da lahko tovarna za delovanje tablice jamči z enako garancijo kot za novo tablico.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *