Pižame

Pižame za miren spanec

Pižame so najbolj udobna oblačila, kar jih bomo v posameznem dnevu oblekli. Oblečemo jih namreč pred spanjem, razen seveda, če spite povsem goli. Pižame so se skozi čas spreminjale, tako kot so se spreminjale navade ljudi, kar je bilo močno povezano z urbanizacijo in razvojem tehnologije. Danes lahko izbiramo med različnimi oblikami in vrstami pižam, ki so prilagojene našim življenjskim slogom in individualnim potrebam ter zahtevam.

Pižame skozi zgodovino

Pižame niso zahodnjaški izum, kot bi si marsikdo morda rad mislil. Prve pižame tudi niso bile le oblačilo za spanje. V Južni in Zahodni Aziji so jih nosili prvi, predstavljale pa so lahke in ohlapne hlače s pasom iz vrvi, ki so jih rade nosile tako ženske, kot tudi moški. Tudi sama beseda »pižama« ima perzijski izvor – pajdžameh, ki v dobesednem prevodu pomeni »oblačilo za noge«.
Tradicionalne pižame v angleško govorečih deželah predstavljajo enodelne obleke, narejene iz lahkotnih materialov. Nekatere pižame so imele tudi izrezano odprtino okoli bokov, ki so ljudem olajšale nočne obiske straniščne školjke. Pižame so se torej šele v Zahodnih deželah izoblikovale v to, kar pod tem imenom poznamo danes – nočne obleke. Do danes so se te, seveda, že precej spremenile.

Pižame danes

Pižame so še vedno narejene iz udobnih materialov, ki vam omogočajo lep in miren spanec. Lahko pa izbirate med različnimi stili pižam. Takšnih z odprtino za lažje izločanje verjetno ne boste več našli, saj tudi obisk toalete ni več tako težko opravilo, kot je bilo včasih (danes imamo kopalnico v vsaki hiši, v vsakem stanovanju, takrat pa so imeli skupne, na prostem, ločene od bivalnih prostorov). Lahko pa se odločite za enodelno pižamo (le spodnji del ali le zgornji del v kombinaciji s spodnjicami) ali pa dvodelno, ki jo sestavljata majica s kratkimi ali dolgimi rokavi in dolge ali kratke hlače. Izbor prave pižame je odvisen od letnega časa, podnebja in tudi tega, v kako velikem gospodinjstvu živimo. Tisti, ki živite sami ali le s partnerjem, boste bolj verjetno nosili enodelne pižame kot pa tisti, ki si stanovanje delite s starši ali celo s starimi starši. Na srečo je danes izbire dovolj, tako da boste zagotovo našli najlepšo in najboljšo pižamo za svoje potrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *