Otroski avtosedeži

Mnogi se sprašujejo zakaj so potrebni avtosedeži in zakaj otroci ne morejo sedeti v vozilu sami, pripeti le z avtomobilskim varnostnim pasom.

Odgovorov na slednjo vprašanje je veliko, vendar vsi so usmerjeni v zagotavljanje varnosti. Avtosedeži otroka dvignejo, zato lahko opazuje okolico okoli sebe. Avtomobilski varnostni pas je za otroka nameščen previsoko. Prav zaradi tega ne opravljajo tiste funkcije, ki bi jo morali, saj se otroku ne priležejo okoli ramen in trebuha, vendar mu gredo mimo glave in ga vse premalo stisnejo, da bi lahko bili uporabni. S tem ko je dodan še avtosedež, pa avtomobilski varnostni pas že opravlja svojo funkcijo.

Otrok je višje, torej mu gre pas mimo ramen in mimo spodnjega dela telesa, torej trebuščka. Zelo majhni otroci še ne uporabljajo avtomobilskega varnostnega pasu, vendar imajo avtosedeži svoj varnostni pas, medtem ko se avtomobilski varnostni pas uporablja samo za nameščanje avtosedeža in njegovo pritrjevanje. V kolikor bi bil majhen otrok pritrjen v vozilo samo z avtomobilskim varnostnim pasom, bi lahko v primeru nesreče prišlo do resnih poškodb prsnega koša ali celo do zadušitve. Starši so tisti, ki morajo poskrbeti za otrkovo varnost v avtomobilu in med vožnjo. Prav je, da so v avtomobilu nameščeni avtosedeži in da starši svoje otroke naučijo, kako jih uporabljati oziroma jih v začetku pripenjajo sami. Tudi če se torok pripne sam, je pomembno, da starš preveri, le je bila pritrditev pravilno narejena in če je otrok varen. Največji problem se pojavi, prav pri nameščanju otroških avtosedežev, strokovnjaki namreč ugotavljajo, da avtosedeži večinoma niso pravilno nameščeni. Ob preverjanju so ugotovili, da več kot polovica staršev nima pravilno nameščenih in pritrjenih avtosedežev, kar je skrb zbujajoče. V kolikor bi prišlo do nesreče, bi vsi ti otroci bili ogroženi.

 

Avtosedeži so v avtomobilu z namenom in prav je, da jih pravilno pritrdimo ter kasneje tudi pravilno uporabljamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *