Kurkuma za slastne jedi in za zdravje

Poznate kurkumo? Marsikdo jo uporablja, vendar tega pravzaprav ne ve, saj je kurkuma bistven del začimbne mešanice kari (curry), ki jo pogosto pripravljamo pri pripravi indijskih jedi, sicer pa tudi v raznih omakah za k mesu. Mleta kurkuma, ki se jo pridobiva iz korenike, pa je ne le okusna začimba, ki daje jedem lepo rumeno barvo, temveč tudi odlična za zdravje.

Kurkuma je čudež narave

Ste vedeli, da kurkuma vsebuje množico antioksidantov? Z njenim uživanjem preprečujete reakcije telesnih celic s kisikom, zaradi česar ste bolj zdravi in tudi bolj mladostnega videza.  V Indiji, kjer je uživanje kurkume vsakodnevno, imajo v primerjavi z nami veliko manj primerov rakavih obolenj in precej manj težav s pojavom demence, zato smo jo pričeli sprejemati tudi v zahodnih civilizacijah.

Sicer pa se kurkuma kljub temu, da vpliva na zdravje na množico načinov, najpogosteje uporablja pri čiščenju telesa. Z njo odlično spodbudimo prebavo in telesu pomagamo, da se razstrupi. Prav zato se dieta z raznimi napitki, ki jim dodamo kurkumo, priporoča v pomladnem času, ko je potrebno iz telesa odplakniti vse tiste toksine, ki so se zaradi težke in mastne hrane v njem nabirali preko zime.
Ste vedeli, da ima kurkuma neverjeten vpliv tudi na srce in ožilje? Z njo si pomagajo bolniki, ki imajo težave s krvnim tlakom, saj ga pomaga uravnavati, prav tako pa vpliva tudi na zniževanje holesterola. Z njo bo vaš krvni-žilni sistem precej bolj zdrav.
Kako jo uživati?
Kurkuma je na voljo v vsaki trgovini z živili, kjer jo boste našli poleg drugih začimb. Če je ne nameravate uporabljati zgolj pri kuhanju in se želite z njeno pomočjo razstrupiti, pa vam je v prodajalnah s prehranskimi dodatki na voljo tudi v kapsulah.
Kurkuma je odlična za rižote, dodate jo lahko zelenjavnim juham in omakam, nič hudega pa ne bo, če z njo nekoliko začinite in obarvate svojo skledo motovilca ali druge solate. Okus bo izjemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *