Kakovostna cilindrična ključavnica oteži delo nepridipravom

V zadnjem času ponovno poslušamo vesti o tem, kako z lahkoto nepridipravi vstopajo v stanovanja in marsikoga, ki ni dovolj pazljiv, olajšajo za kar precejšen znesek. Policija zato svetuje, da vrata svojega doma vedno zaklepamo, tudi če smo doma, oziroma tudi v primeru, da se odpravimo le na vrt ali na teraso, od koder nimamo pogleda na vhodna vrata. Sicer pa to ni pomembno zgolj zato, da nam ne bi česa odnesli – tudi takrat, ko nimate doma shranjenega ničesar vrednega, ni prijetno vedeti, da je nekdo brez naše vednosti vstopil v naš dom in se v njem počutil precej bolj domače, kot bi se smel.

Da bo naš dom varen, pa seveda ni dovolj le to, da vrata zaklenemo, temveč je ravno tako pomembno, kakšna vrata imamo in kakšna cilindrična ključavnica je vgrajena za njihovo zaklepanje. Najbolje je, da so vhodna vrata proti vlomna oziroma se vsaj zaklepajo v več točkah, da jih ne drži zaklenjenih zgolj en sam zatič. Priporočamo vam, da se odločite za vrata, ki omogočajo zaklepanje v več točkah, ta pa naj imajo tudi dobro ključavnico. Če ta ni vstavljena v vrata že takrat, ko jih kupite, jo vsekakor velja zamenjati – petdeset evrov za cilindrično ključavnico visoke kakovosti je majhen strošek, če lahko ta zaustavi lopove, ki bi nam sicer odnesli veliko več.
Kakovostna in sodobna cilindrična ključavnica ima v notranjosti sistem majhnih zatičev, katerim se mora ključ popolnoma prilegati, da se mehanizem zavrti. Tudi izdelava rezervnih ključev ni mogoča enostavno, torej sta varni tudi v primeru, da vam nepridipravi izmaknejo ključ in želijo narediti kopijo. Cilindrična ključavnica višje kakovosti namreč ne omogoča izdelave kopije kar kjerkoli, temveč je za to potreben obisk pooblaščenega izdelovalca ključev, ki bo želel pred izdelavo tudi varnostno kartico, ki dokazuje, da vam lahko dejansko izdela dodatni ključ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *