Kako uresničiti željo in postati detektiv

Če bi vas vprašali na ulici če veste kdo je bil Sherlock Holmes, bi bil vaš večinski odgovor da je bil detektiv. Mnogi od vas ste kot otroci gotovo sanjali o poklicu detektiva, reševanju nerešljivih problemov, izginotju vaše najljubše otroške igračke, odtujitvi vašega kolesa ali čevljev v šoli ipd. Vaše otroške želje pa niso ravno neuresničljive. Kako do poklica detektiva pa v nadaljevanju.

Detektiv lahko postane vsak, ki ima močno željo po opravljanju tega dela, višjo ali visoko izobrazbo, ter znanja, sposobnosti in spretnosti, ki jih poklic zahteva. Glede na vse to pa šole za poklic detektiva v Sloveniji ni. Kandidati ki želijo opravljati delo detektiva, se izobražujejo po programu, ki ga ima detektivska zbornica, največ detektivov je praviloma bivših policistov.  Šolanje je predvsem odvisno od uradnih priznanih detektivov, kjer lahko opravljate izobraževanje in usposabljanje. Ne glede na to da v Sloveniji detektivske šole nimamo, je tudi drugod po svetu enako in je za opravljanje poklica potrebno opraviti detektivski izpit.

Sposobnosti ki je kandidati potrebujejo za opravljanje temeljijo v veliko meri na sposobnosti dobrega opazovanja ter dobrega. Nič vam ne pomaga če bi bili radi detektiv, pa se še tega ne spomnite kaj ste zjutraj zajtrkovali. Sposobnosti raziskovanja niso zgolj odkrivanje vsega kar se vam prikaže pred očmi, potrebno je iz vseh podatkov in dokazov razbrati pomembne. Če imate zgoraj naštete sposobnosti to še vedno ni dovolj. Poklic detektiva zahteva tudi sposobnost objektivnosti, vsekakor pa je potrebno za nemoteno delo sočutje in empatije pustit nekje daleč zadaj. Znanja s področja tehnologije ter poznavanja človeških lastnosti različnih skupin populacije.

Privat detektiv pri opravljanju svojega poklica lahko deluje na različnih področjih. Če bi nam kdo povedal da je privat detektiv, bi bila naša prva ideja kakšno delo opravlja verjetno, da išče pogrešane osebe ali ukradene predmete, vozila. Vendar temu ni tako. Delo privat detektiva vsebuje še mnogo drugega dela od nadzora bolniške, kontrole potnih stroškov do vročanje pisemskih pošiljk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *