Čiščenje jeter in uravnavanje nivoja holesterola

Ali potrebujete čiščenje jeter? Jetra so namreč organ v našem telesu, ki je namenjen odstranjevanju različnih strupov in odpadnih snovi. Če se takšnih snovi nabere preveč, lahko jetra preobremenimo, zaradi česar se poveča tudi nivo holesterola, pojavijo pa se lahko tudi različne druge težave, ki jih spremlja tudi slabo počutje.

Čiščenje jeter s hrano

Za čiščenje jeter lahko poskrbite z uravnoteženo prehrano in zdravim življenjskim slogom. Izogibajte se hitri in vnaprej pripravljeni hrani, ki vašemu telesu ne nudi nobenih kakovostnih hranilnih snovi, prav tako pa niso priporočljivo enostavni ogljikovi hidrati. Pametno se je izogibati tudi alkoholu in kofeinu, stanje pa lahko poslabša tudi kajenje oziroma nikotin, ki na naše telo nima niti enega pozitivnega učinka.

Po drugi strani pa je pomembno, da zaužijete čim več:

čiščenje telesa
  • ekološkega sadja in zelenjave,
  • sveže iztisnjenih zelenjavnih sokov,
  • zelene listnate zelenjave in ohrovta, ki vsebujeta vitamin K,
  • fižola, leče in drugih stročnic, ki vsebujejo arginin, ključno snov za razstrupljanje,
  • brazilskih oreškov, alg, rjavega riža, kalčkov in česna, ki so pomembni viri selena,
  • oreščkov, semen in hladno stiskanih olj, ki predstavljajo vir esencialnih maščobnih kislin.

Nekateri priporočajo tudi pitje čaja iz koprive, ki skrbi za čiščenje telesa. Takšno kuro s pitjem čaja je še posebej pametno narediti spomladi, ko je idealen čas za to, da iz telesa odstranimo vse odpadne snovi, ki so se nabrale v njem, ter poskrbimo za razstrupljanje. Še posebej velik očiščevalni učinek imajo mlade koprive, za vezavo odpadnih snovi in njihovo izločanje iz telesa pa se lahko uporabi tudi zeolit.

Uravnotežena prehrana je ključ do zdravja

Če želimo ostati zdravi in se dobro počutiti v svojem telesu, moramo tudi sami kaj narediti za to. To ne pomeni, da je potrebno nenehno odrekanje pri hrani, ampak je treba poskrbeti za to, da je naša prehrana uravnotežena. Nič ni narobe, če si kdaj pa kdaj privoščimo kaj manj zdravega, a to mora biti izjema na našem jedilniku. Tako bomo kar se da najbolje poskrbeli za dobro počutje, pa tudi za zdravje naših jeter.