CELULIT ZAKAJ NASTANE

Dolgo časa je veljalo prepričanje, da je celulit motnja v presnovi maščobe. Zadnja medicinska dognanja pa kažejo, da je celulit bolezen vezivnega tkiva. Nabira se počasi, preden postane viden, pa lahko minejo leta. Celulit se, čeprav strokovnjaki še vedno ne vedo, zakaj, nabira na točno določenih delih telesa-na notranji, zgornji in desni strani stegen, notranjem delu kolen, trebuhu, na bokih, zadnjici, spodnjem delu hrbta, notranjem delu nadlahti in na gležnjih.

Znanstveniki predvidevajo, da je najpomembnejši vzrok za nastanek celulita presežek estrogena. Njegova naloga je namreč mehčanje tkiva (estrogen denimo mehča maternico pred porodom). Preveč estrogena torej pomeni večjo verjetnost mehčanja vezivnega tkiva, to pa maščobi omogoča, da prodira v kožo. Presežek estrogena pa se ne pojavlja le v nosečnosti, pač pa tudi v drugih življenjskih obdobjih. Prav s tem lahko denimo razložimo dejstvo, da imajo celulit tudi nekatera zelo mlada dekleta. Svoje zagotovo naredi hormonsko ˇobogatenaˇprehrana-eden izmed razlogov, zakaj imajo danes vse pogosteje celulit tudi moški. Pri ženskah pa se naravno iz telesa izločeni estrogen spoji z estrogenom, ki ga zaužijejo s hrano, denimo z mesom živali, ki jih hranijo s hormonskimi dodatki, in celulit je tu. Čeprav ima telo svoj naravni sistem izločanja odpadnih snovi, so kepaste tvorbe pod kožo opozorilo, da organizem nalogi preprosti ni več kos.

Če k temu prištejemo še sodoben način življenja-dolgotrajno delo, stres preveč sedenja, onesnažen zrak, premalo telesnega gibanja-dobimo idealne okoliščine za nastanek celulita. Dolge ure sedenja povzročajo zapore krvnega in limfnega obtoka v spodnjem delu telesa. V našem studiu  www.aquariusstudio.si in www.masazaljubljana.si trdimo, da dolge ure sedenja povzročajo zapore krvnega in limfnega obtoka v spodnjem delu telesa. Še huje je, če sedimo s prekrižanimi nogami in prav zaradi tega celulit nastaja nad koleni in na notranjem delu kolena. Trdi robovi stolov povzročajo značilneˇjahalne hlačeˇ-celulitno tkivo na zadnjem delu stegna. Sedenje s prekrižanimi stegnjenimi nogami botruje nastajanju celulita na mečih, spanje na trebuhu in boku, z rokami pod glavo, na rokah, nošenje tesnega perila pa na hrbtu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *