Brinjevec-slovenski ponos

Iz temnomodrih jagod zimzelenega grmiča brina Slovenci zelo radi skuhamo žganje brinjevec. Gre za alkoholno pijačo, ki slovi predvsem po svoji grenkobi, znano je pa tudi po svojih zdravilnih učinkih.
Leta 2003 smo brinjevec tudi zaščitili, dodelili smo mu namreč kraško geografsko poreklo. Brinjevec, ki so ga nekoč izdelovali večinoma na kmetih in ga nato prinašali v Ljubljano, je bil izjemno priljubljen med ljubitelji žganja že v 19. stoletju. Že takrat so ga izjemno cenili in mu pripisovali izjemne zdravilne učinke pri boleznih na prebavilih.

Brinjevec zna le malokdo več pripraviti in posledično ga imamo le v zelo majhnih količinah. Večina ljudi najraje samo posmuka nekaj brinjevih vejic in s plodove doda tropinovemu žganju, ki se v zelo kratkem čas navzame vonja po brinju. Na črnem trgu naj bi bilo treba za liter brinjevca odšteti celo od 40 do 50 evrov. V specializiranih trgovinah z alkoholom, kjer ga prodajajo, pa odštejemo tudi dvakrat več.

Njegovi zdravilni učinki so številni. Brin že od nekdaj velja za zelo zdravilen grm. Brinov čaj uspešno odvaja vodo, sečno kislino. Ugodno deluje pri revmatičnih težavah, astmi, ozeblinah, blaži kašelj, ustavlja drisko, pomaga pri napenjanju, zgagi, boleznih jeter in žolča ter revmatizmu, razkužuje dihala in še in še bi lahko naštevali. Brinjevo žganje pa pospešuje krvni obtok in pomaga pri prebavnih motnjah, gastritisu in drugim črevesnim težavam. Uporablja se tudi kot digestiv. Že v preteklosti so ga ženske uporabljale proti menstrualnim bolečinam, tako da so ga nanesle na spodnji del trebuha. Inhaliranje pare vrele vode, kateri primešamo nekaj kapljic brinjevca, čisti dihalne poti in blaži težave z dihanjem pri astmatikih.

Najbolj poseben je njegov okus, ki je tako grenak, da ostane v ustih še vsaj pol dneva, saj gre za zelo ostro, močno, grenko in obenem sladko žganje. Vsi, ki ga radi uživajo, trdijo, da gre za prav poseben dogodek in ga priporočajo vsem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *